newcomp

ИСКАМ НОВ КОМПЮТЪР – КАК ДА ГО ИЗБЕРА


Тръгнах да си избирам нов компютър и бях залята от професионална информация с множество неразбираеми термини. Накрая бях неудовлетворена от резултата и пак незнаех какъв компютър да си купя. Като един лаик на тема характеристики ето моите съвети при избор на нов компютър


1. Не тръгвайте да избирате компютър, без да сте си изяснили за какво точно ще го използвате. Ако ви трябва за офис или домашно ползване за документи, интернет и филми характеристиките му са едни. Ако ще го използвате за игри, то ви трябва компютър с други характеристики. Изяснете си и дали искате компютъра да е преносим или стационарен.


2. Преди да тръгнете да избирате компютър, се осведомете за основните характеристики, че като ви залеят с технически параметри да не се чувствате като дете в първи клас. Ето ви набързо основни термини:

- Дънната платка представлява физически и логически гръбнак на персоналния компютър. Към нея се свързват всички останали компоненти и устройства. Параметрите на дънната платка определят възможностите на компютъра и перспективите му за бъдещо обновяване ( upgrade). Следващите точки описват компонентите на дънната платка.

- Сърцето на компютъра е процесорът, наричан още Централен процесор, (ЦПУ) (Central Processing Unit, CPU). Той управлява работата на всички останали устройства и изпълнява самата програма (намираща се в паметта на компютъра). Скоростта на процесора на компютъра описва максималния брой изчисления в секунда, които той може да направи и се представя в мегахерци (Мхц) или гигахерци (Гхц). Колкото по-голямо е числото, толкова по-мощен и бърз е процесорът.

- Оперативната памет е тази в която се съхраняват активните програми, т.е. тези, които се изпълняват в момента от процесора. От нея зависи броя на отворените в един и същи момент програми на компютъра.

- Твърдият диск е този от който зависи какво количество информация може да бъде побрано в компютъра ви

- Видеокартата на компютъра представлява печатна платка и е задължителен елемент на компютърната конфигурация. Нейната функция е да осъществява връзката между монитора и дъното на компютъра или иначе казано да преобразува данните в разбираем за монитора вид. При избора на видеокарта най-важните характеристики са обем на паметта, честота на ядрото, интерфейса и също така разделителните способности и честота на опресняване. Видеокартата трябва да поддържа достатъчна разделителна способност в зависимост от монитора.


3. Компютър за домашно ползване или офис. Ако компютъра ви трябва за документи, интернет, музика и филми, то не ви е необходима супер мощна и модерна машина. Даже втора употреба ви върши идеална работа. Процесор 1.8 – 3.0 GHz Памет – 1024 MB и твърд диск с пространство 80 GB са идеални като характеристики.


4. Компютър за игри. По – добре да е настолен, лаптоп за игра не става. Трябва ви машинка с мощен процесор и много – добра видео карта. Компютрите за игра изискват повече ремонти, а лаптопите са трудни за ремонтиране и със скъпи части.


5. Професионален компютър. Ако ще използвате компютъра за професионални програмки, видео и текстообработващи, по – добре си вземете нова машинка или стара с характеристики на сървър. Със сигурност ви трябват мощен процесор и голям обем памет. Дали ще е лаптоп или настолен вече си е въпрос на предпочитания.


6. Лаптоп. Ако работата ви е свързана с пътувания и презентации, лаптопа е перфектната машинка за вас. Характеристиките му вече зависят от това за какво ще го ползвате. Те се леки, удобни и параметрите им не зависят от големината им. Единственото лошо е че са трудни за ремонт и трябва да внимавате с поддръжката им. Капризни машинки са.


7. Таблет


В общи линии се ориентирайте по характеристиките на процесора, твърдия диск и оперативната памет, в зависимост от това за какво ви е нужен компютъра. А ако имате нужда от помощ се свържете с нас:КОНТАКТИ
ВИРУС !!!!

КАКВО ОЗНАЧАВАТ ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА КАМЕРАТА

КАК ДА НАПРАВИМ ПО ЕФЕКТИВЕН РУТЕРА

КАКВА ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА ДА СЛОЖА НА КОМПЮТЪРА

БЛОГ