os

КАКВА ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА ДА СЛОЖА НА КОМПЮТЪРА?


Операционната система (ОС) е основна част от компютърния системен софтуер , която управлява и координира работата на процесора и устройствата в компютърната система. Тя обслужва работата на приложния софтуер, като заделя необходимите за това хардуерни ресурси и контролира достъпа на различните приложения до тях. Когато решавате да преинсталирате компютъра си, не е от значение само това коя ОС ви е харесала за момента. По важно е за какво я използвате и какви характеристики има машинката ви и дали избраната ОС ще се държи добре на нея.


Масово използваната ОС е Windows. Тя е позната на потребителите, лесна и едва ли има програма, която да не върви на нея. Ако има кофти моменти, това е че Windows е платена ОС, а поради факта че е най – използваната е най – често атакувана от вируси. Но за бизнес цели е идеална. Дали ще е ХР, 7 или 8 за работата ви много значение няма. Това е, че всяка по – нова версия има повече функции и по – модернизиран изглед. Обаче, когато избирате версия на тази ОС за инсталация, трябва да имате предвид характеристиките на компютъра ви.

За Windows 7, машинката трябва да има поне 1 гигабайт (ГБ) RAM памет (32 бита) или 2 ГБ RAM памет (64 бита) и 16 ГБ свободно пространство на твърдия диск (32 бита) или 20 ГБ (64 бита).

За Windows 8 ще са ви нужни 2 ГБ RAM памет/20 ГБ свободно място на твърдия диск

Ако компютърът ви е от по – старо поколение ще трябва да инсталирате Windows XP. Това e чудесна система, но е правена преди 10 години и имайки предвид, че скоро излезе версия Windows 8 е нормално вече старата да няма поддръжка.


Друга ОС е LINUX. Тя е коренно различна от Windows и трудно се свиква с нея. Тъй като платформата Windows се е наложила на пазара на персонални компютри, то производителите на драйвери са съсредоточили усилията си върху тази ОС и компании като AMD и Nvidia предпочитат Windows пред Linux. Което означава, че намирането на най-новите съвместими драйвери за вашата система може да е трудна задача. Така че е от съществено значение е за какво ще използвате Linux. Ако всичко, от което имате нужда е текстообработваща програма, уеб браузър и електронна поща, тогава едва ли е от голямо значение липсата на подходящи драйвери. Но ако искате да играете игри например, ще трябва да помислите внимателно дали сте готови да преминете през всички неприятности. Предпочитана е повече от програмисти и мрежови специалисти, тъй като е с отворен код и дава възможност да подобряваш и променяш софтуера. Иначе казано трябва да си IT специалист, за да оцениш и да работиш с пълните възможности на LINUX. Напълно безплатна ОС и практически върви на всякакъв компютър


Най – малко известната ОС е MAC. Тя е създадена от Apple и работи на машинките, произведени от Apple. Тази ОС може да бъде подменена с Windows, но обратното не е желателно. Обобщено, ако нямате МАС устройство, не ви е нужна ОС МАС.


ANDROID е ОС използвана в мобилните устройства. Разработена е на основата на LINUX и също като нея е с отворен код и ако искате можете да правите собствени подобрения по нея. Да инсталират ANDROID на компютър сигурно е по – полезно и интересно за програмисти, отколкото за обикновения потребител , но ако имате таблет/ смартфон и ви допада тази ОС, вече спокойно можете да я качите и на компютъра си и да се възползвате от приложенията й.




ПРОФИЛАКТИКА НА КОМПЮТЪРА

ВИРУС !!!!

ИСКАМ НОВ КОМПЮТЪР, КАК ДА ГО ИЗБЕРА

КАКВО ОЗНАЧАВАТ ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА КАМЕРАТА

КАК ДА НАПРАВИМ ПО-ЕФЕКТИВЕН РУТЕРА

БЛОГ