remont

ПРОФИЛАКТИКА НА КОМПЮТЪРА


Забелязали ли сте, че след известна употреба новичкият Ви компютър започва да работи малко по- бавно от първоначалната си скорост????? Това е така защото и компютрите имат нужда от поддръжка и почистване, не само от експлоатация.

Един от основните вредители на компютъра и неговите части е високата температура. Или колкото по- висока е температурата при която работи компютъра ви, толкова по- бавен ще е той. Ако процесорът наближава температурната си граница, то той ( в голяма част от случаите ) започва да изпълнява празни цикли, с цел да се охлади и да се предпази от повреда и производителността му пада. А имайте предвид, че всички компоненти в компютъра отделят топлина. Тоест, за да ви служи по – дълго машинката, й трябва добра вентилация – охлаждане и профилактика.

Какво можете да направите:


1. Вентилация – Кутията трябва да е на проветриво място, така че циркулацията на въздух в нея да е по – голяма. Така и частите на компютъра ще работят при по – ниска температура и производителността на цялата система ще е по – добра.

Другото основно е добрият вентилатор и ако вашия компютър не е снабден с такъв или по някаква причина не работи, за да не си замине цялата система, монтирайте.

Малко по –сложно е с лаптопите. Поради ограниченото пространство между частите и слабата вентилация на преносимите компютри, те развиват високи температури при работа.

- Избягвайте да оставяте лаптопа на меки повърхности, като легло, одеяло, диван - няма откъде да засмуква въздух, за да се охлажда и това определено не би му повлияло добре.

- Внимавайте да не запушите изходите за охлаждане. Не слагайте близо до тях предмети, за да не спрете притока на въздух

- Охлаждащите подложки са едно много добро решение – така и лаптопа е на твърда повърхност и в същото време няма опасност от прегряване.


2 . Почиствайте прахта - компютърът има това неприятно свойство да събира прах. Като магнит за прах са всички компоненти в компютъра, особено тези при които се използва активно охлаждане - т.е. имат вентилатор ( перка ) - захранване, процесор, видео карта.

Именно за това, е необходимо периодична профилактика на компютъра - прахта трябва да се почиства веднъж на 2-3 месеца средно .

Прахта задържа повече топлина от компонентите ( които са обикновено с охлаждащи елементи с радиатори, които да отвеждат топлината извън тях ), и полепва по вентилаторите, като така снижава тяхната функционалност, от което температурите на компонентите ( и на целия компютър ) се повишава. Подходяща е четка с мек косъм ( но трябва да е по - специална - не трябва да изпуска косми и трябва да е достатъчно твърда, за да премахне прахта, но и достатъчно мека, за да не надраска компютърните компоненти ).

При преносимите компютри наслояването с прах е пагубно за дънна платка, твърд диск и батерия ( особено силно се отразява топлината на цикъла на живот на батерията на лаптопа ) Много пъти слоят от прах запушва точно изходите, които не могат да бъдат достигнати, ако лаптопът не се разглоби. Затова е много важно поне веднъж годишно лаптопа да бъде почистван, но от специалист. Никога не се опитвайте да правите профилактика на преносим компютър сами, тъй като частите му са много фини, и се изисква особено внимание и рутина за да се извърши операцията без негативни последствия.


3. Профилактита на софтуера – Почистване на операционната система.

Състои се в дефрагментация на системния дял , почистване от вируси ( ако има такива ), почистване на временните файлове на системата, преглеждане на услугите ( особено тези, които се стартират заедно със системата ) и допълнителни настройки на операционната система, в зависимост от хардуеъра .

За да стигате до преинсталация на Операционната система по – рядко, можете да направите някои неща и сами.

Инсталирайте си добра антивирусна програма.

Инсталирайте си програмка за диагностика и почистване на дисковете и временните файлове.Например CCleaner. Добра е, а същевременно е лека, удобна и лесна за използване.


Ако все пак не ви се занимава с профилактика, ние сме на среща ХАРДУЕР
КАКВА ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА ДА СЛОЖА

ВИРУС !!!!

ИСКАМ НОВ КОМПЮТЪР, КАК ДА ГО ИЗБЕРА

КАКВО ОЗНАЧАВАТ ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА КАМЕРАТА

КАК ДА НАПРАВИМ ПО-ЕФЕКТИВЕН РУТЕРА

БЛОГ