virus

ВИРУС!!!!!!Всеки компютър има достъп до интернет и следователно няма начин в него да не проникват вредни елементи като вируси, троянски коне и какви ли не още паразити. Разбира се можете да ограничите техния достъп до машинката със спазването на някои основни правила:


1. Вирус може да проникне в компютъра ви не само през интернет, но и чрез споделяне на файлове с други компютри и чрез флашки. Преди да дадете достъп на друг компютър до вашия се уверете в сигурността на другия потребител.

2. Винаги влизайте в проверявани и сигурни сайтове. Внимавайте най- вече с тези с порнографско и хакерско съдържание. Не теглете информация, клипове и програми от такива сайтове.

3. Много често вирусите проникват чрез e-mail съобщения. Не отваряйте писма от непознати податели, особено ако ви изглеждат подозрителни. Ако има прикачен файл, по – добре първо го сканирайте.

4. Включете СПАМ на електронната си поща

5. Един от най – големите вирусоносители е Sкype. Приемайте файлове от Skype, от абонати, само които познавате и на които предварително сте дали пълномощно. Също така е възможно да получите вирус от абонат, който познавате, без той да подозира, че ви изпраща вируси или подозрителни интернет връзки сочещи към подозрителни страници.

6. Никога не стартирайте програми от неизвестен източник, например свален от Интернет. Ако все пак не можете да се сдобиете по друг начин с необходимата програма, преди да я стартирате, задължително сканирайте изпълнимия файл. Инсталирайте добавки към софтуерни продукти само от официалните страници на производителите или от официални странични разработчици.

7. Инсталирайте си Антивирусна програма. Ако не ви се плаща за нея, има достатъчно свободни такива за известен период от време. След като изтече безплатния тест период, я сменете с друга . Поне един път в месеца сканирайте системата и прочиствайте всичко съмнително открито от антивирусната програма.

8. Инсталирайте си програмка за диагностика и почистване на дисковете и временните файлове. Например CCleaner. Добра е, а същевременно е лека, удобна и лесна за използване. От време на време я пускайте за да прочисти евентуални злонамерници попаднали във файловете.

9. Според браузера който използвате за сърфиране в интернет, открийте в настройките му сигурността и вдигнете нивото на защита


КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ КОМПЮТЪРЪТ ВИ Е ЗАРАЗЕН?

Като сканирате често системата, няма начин да не разберете че имате вирус. Ако все пак антивирусната не го хване и не го унищожи, скоро ще забележите нередности в компютъра :

1. Затормозяване на вашия компютър. Забавяне при отваряне на някои софтуерни продукти.

2. Процеси които заемат голямо количество памет или използват процесорно време без причина.

3. Зареждане на програма , която не е зададена от вас за стартиране при стартирането на операционната система.

4. Увеличаване на мрежовия трафик. Мрежовия трафик е най-добре да се следи с филтрираща програма или друг подобен софтуер показващ текущите връзки от и към вашия компютър или текущия трафик.

5. Често рестартиране на вашата система. Има случай когато вирусите създават системни грешки, които довеждат до умишлено рестартиране на компютъра ви без ваша намеса. Тези системни грешки се отчитат от операционната система, но не винаги може да са породени от злонамерен софтуер. Може просто някой доброжелателен софтуер да не работи правилно или просто да не е съвместим с друг, което води до нестабилност на цялата система.


КАКВО ДА НАПРАВИТЕ АКО ИМА ВИРУС?

Оставете Антивирусната програма да си свърши работата и да унищожи злонамерения похитител. Ако все пак не успее да се справи с вируса, опитайте с друга антивирусна програма. Можете да намерите и в интернет информация за вашия заразител и да се опитате сами да се справите с него чрез опита на други потребители. В краен случай може да се наложи да преинсталирате компютъра си. Ако не се справите сами, се обадете на нас: КОНТАКТИ
ИСКАМ НОВ КОМПЮТЪР - КАК ДА ГО ИЗБЕРА

КАКВО ОЗНАЧАВАТ ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА КАМЕРАТА

КАК ДА НАПРАВИМ ПО ЕФЕКТИВЕН РУТЕРА

КАКВА ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА ДА СЛОЖА НА КОМПЮТЪРА

БЛОГ